Truls Mørk – cello & Håvard Gimse – klaver

Hafslund Hovedgård torsdag 3. november 2016 kl. 19.00Hafslund hovedgard
Konsert i samarbeid med Hafslund Hovedgård

truls_moerk_-212Truls Mørk er cellist av verdensformat, kjent for sine sansende og lidenskapelige tolkninger av verker fra den store cellolitteraturen. Siden 1982 har han markert seg sterkt internasjonalt med kritikerroste plateutgivelser og konserter over store deler av verden. Mørk vokste opp i et levende musikkmiljø, hvor både mor og far var utøvende musikere. Hans far, John Fritjof Mørk, la grunnlaget for den teknikken Truls Mørk har i dag. 1978 ble han elev av Frans Helmerson i Stockholm. I 1980–81 tok han kurser hos den navngjetne pedagogen og Rostropovitsj-eleven Natalia Shakowskaya og i to perioder – 1978 og 1984 – arbeidet han med Heinrich Schiff. Senere ble møtet med den britiske mestercellisten William Pleeth (1985) til stor inspirasjon. Mørk tror på den subjektive tolkningen, det objektive finnes ikke. Når han nærmer seg verkene, spør han: Hvor ligger de harmoniske spenningene, og hva uttrykker kompleksiteten i rytmikken? Derfra arbeider han intuitivt. Hemmeligheten er å finne sitt helt personlige uttrykk, sin meddelelse, uten at det går på bekostning av form. Det er ikke unaturlig at det er den russiske spillestilen som ligger hans hjerte nærmest, en varm måte å spille på, som er et resultat av at man legger mer tyngde i instrumentet, “graver” dypere i det med buen. Gjennombruddet for Mørk kom da han endte som finalist og prisvinner i Tsjajkovskij-konkurransen i Moskva 1982. Mariss Jansons dirigerte finalen, og det ble opptakten til et fruktbart og nært samarbeid. Han vant Biennalen for unge nordiske solister 1982 og han vant førstepris i Cassado-konkurransen i Firenze og UNESCO-prisen i Den Europeiske Radiounions konkurranse i Bratislava 1983, samt førstepris i Naumberg-konkurransen i New York 1986. I årene 1990–2003 var han kunstnerisk leder for International IChamber Music Festival Stavanger. Truls Mørk spiller på en Domenico Montagnana-cello fra 1723. (Fra Norsk biografisk leksikon)

HŒvard GimseHåvard Gimse, norsk pianist og professor ved Norges musikkhøgskole. Gimse regnes som en av Norges fremste musikere og har et bredt og allsidig repertoar. Han er aktiv som solist og kammermusiker, er en ettertraktet akkompagnatør og en verdsatt lærer. Han opptrer jevnlig i inn- og utland. Håvard Gimse begynte å spille piano da han var seks år gammel. Fra 1979 tok han timer hos Jens Harald Bratlie og fortsatte med ham ved Norges musikkhøgskole i årene 1984 til 1987. Fra 1987 til 1995 studerte han ved Mozarteum i Salzburg og Hochschule der Künste Berlin med Hans Leygraf. Parallelt med studiene i Berlin begynte han å ta timer hos professor Jiri Hlinka i Bergen. Gimse har også mottatt undervisning av Robert Riefling og Eva Knardahl.
Håvard Gimses første større offentlige opptreden var som solist med Trondheim Symfoniorkester, 14 år gammel. Siden har Gimse vært en svært aktiv og allsidig musiker. Han er jevnlig å høre på norske festivaler, i Bergen, Stavanger, Risør og Oslo og på flere utenlandske festivaler. Han er en ofte foretrukket samspillpartner for mange norske og utenlandske musikere. Blant de han samarbeider med kan nevnes Arve Tellefsen, Truls Mørk, Ole Edvard Antonsen, Henning Kraggerud, Tine Thing Helseth, Solveig Kringlebotn, Barbara Hendricks, Martin Fröst og Ian Bostridge. Han har gitt solo- og kammermusikkonserter i London, New York, Brüssel, Amsterdam, St. Petersburg, Praha og Berlin. Han har vært solist med noen av verdens fremste orkestre, bl.a. i London, Birmingham, Praha, Frankfurt, Berlin, Baltimore og Tokyo, for å nevne noen. Blant dirigentene han har spilt under kan nevnes Manfred Honeck, Rafael Frübeck de Burgos, Andrew Manze og Paavo Berglund. Gimse har vært kunstnerisk leder for Festspillene i Elverum, og for Mozartfestivalen i Fredrikstad siden oppstarten i 2013. Dessuten sitter han i programkomiteen for Oslo Kammermusikkfestival. Etter studier i Salzburg og Berlin ble Håvard Gimse i 1995 stipendiat ved Norges musikkhøgskole. Etter dette ble han først tilsatt som førsteamanuensis, deretter som professor. Han gir jevnlig mesterklasser i inn- og utland.

Program:

Edvard Grieg (1843 – 1907)
Intermezzo, EG 115, for Cello og Klaver

Leoš Janáček (1854 – 1928)
Pohádka (Eventyr) for Cello og Klaver
I. Con moto – Andante
II. Con moto – Allegro
III. Allegro

Frank Bridge (1879 – 1941)
Sonate for Cello og Klaver i d-moll, H125
I. Allegro ben moderato
II. Adagio ma non troppo – Molto allegro ma non presto

P A U S E

Jean Sibelius (1865 – 1957)
Fire stykker, Op. 78, for Cello og Klaver
I. Impromptu
II. Romance
III. Religioso
IV. Rigaudon

Edvard Grieg (1843 – 1907)
Sonate for Cello og Klaver i a-moll, Op. 36
I. Allegro agitato
II. Andante molto tranquillo
III. Allegro – Allegro molto e marcato

Billetter på TcketCo (klikk her)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.