Oslo Kammerakademi – «Chanson et danses»

Konsert Riddersalen, Hafslund Hovedgård
Søndag 1. mars kl. 18.00

«Chanson et danses»
Oslo Kammerakademi
David Friedemann Strunck – kunstnerisk leder
Program
Louis Théodore Gouvy (1819 – 1898):
Petite Suite Gauloise Op. 90
Introduction et Menuet – Aubade – Ronde de nuit – Tambourin
Florent Schmitt (1870 – 1958):
Lied et Scherzo Op. 54
Solist: Steinar Granmo Nilsen – horn
Vincent d`Indy (1851 – 1931):
Chanson et danses Op. 50

Pause

Maurice Ravel (1875 – 1937):
Ma mère l`Oye (arr. Trond Olaf Larsen)
Prélude-Très lent – Danse du rouet et scène –
Pavane de la Belle au bois dormant: Lent – Petit Poucet: Très modéré –
Laideronnette, impératrice des pagodes: Mouvt de marche –
Les entretiens de la belle et de la bête: Mouvt de valse très modéré –
Le jardin féérique: Lent et grave
Charles Gounod (1818 – 1893):
Petite Symphonie B-Dur
Adagio et Allegretto – Andante cantabile – Scherzo – Finale

Oslo Kammerakademi

Annaleena Jämsä – fløyte og piccolo
Trond Magne Brekka- fløyte
David Friedemann Strunck – obo og kunstnerisk leder
Min Hua Chiu – obo og engelsk horn
Pierre Xhonneux – klarinett
Ingrid Meidell Noodt – klarinett
Steinar Granmo Nilsen – horn
Niklas Sebastian Grenvik – horn
Alessandro Caprotti – fagott
Jon Halvor Lund – fagott
Danijel Petrovich – kontrabass

Maurice Ravel må ha vært en barnevakt helt utenom det vanlige. Som så mange andre leste han de berømte fortellingene til Charles Perrault for barna, men i tillegg skrev han i årene 1908-1910 fem firhendige klaverstykker basert på «Ma mère l’Oye», eller «Gåsemor forteller», som de heter på norsk. I 1911 omarbeidet han klaverstykkene som ballettmusikk for fullt orkester der blåserne fikk spille en viktig rolle. I Trond Olaf Larsens versjon for blåsere får de i ytterligere grad utfordringer.
Ingen kunne vel skrive så fint for blåsere som de franske romantikerne! Det er derfor ikke overraskende at musikken fikk et dansende og underholdende preg, slik blåserne også hadde blitt komponert for i tidligere epoker. Théodore Gouvy lot seg inspirere av gammel keltisk kultur i sin suite og Gounod lar folkemusikken snike seg inn i tonespråket. Verkene av d’Indy og Schmitt fortryller med både gripende melodier og medrivende rytmer.

Oslo Kammerakademi spiller kammermusikk for blåsere med den historiske harmonibesetningen som utgangspunkt. Det er David Friedemann Strunck som er initiativtaker og kunstnerisk leder for ensemblet. Ensemblet har etablert seg som ledende i Europa med kritikerroste CD-innspillinger og invitasjoner og gjeninvitasjoner til prestisjetunge festivaler som Rheingau Musik Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, «Summerwinds» Holzbläserfestival Münsterland, Glogerfestspillene, Fartein Valen-festivalen, Trondheim kammermusikkfestival, Stavanger Kammermusikkfestival, Valdres Sommersymfoni m.fl.
Oslo Kammerakademi bruker historiske messinginstrumenter i musikk fra barokken, klassisismen og romantikken. Dette bidrar til ensemblets autentiske klang og historisk orienterte framføringspraksis. Oslo Kammerakademi framfører også nyskrevet musikk for harmonibesetning. Ensemblet har hittil samarbeidet med komponistene Mert Karabey (Tyrkia), Magnar Åm, Morten Gaathaug, Ketil Hvoslef, Trygve Brøske og Gisle Kverndokk. Ensemblet har helt siden debuten i 2009 hatt som ambisjon å favne hele bredden av litteratur for harmoniensemble – helt fra opprinnelsen i Wien på 1780-tallet til musikken fra vår egen tid.
Oslo Kammerakademi utga i 2012 sin første cd-innspilling, «Beethoven for Wind Octet», og i 2014 kom cd’en «Leipzig!». Oslo Kammerakademis tredje cd «The first beauty», som ble ugitt i 2015, kompletterte dermed en trilogi med harmonimusikk fra tre epoker. Alle tre utgivelsene har fått svært god mottakelse både hjemme og ute. Blant annet gav BBC Music Magazine fem av fem mulige stjerner for debut-albumet. I 2017 gav ensemblet ut cd`en «Mozart for Wind Octet» som også fikk overveldende omtaler. Oslo Kammerakademi har sin egen konsertserie i Operaen i Oslo og sin egen festival på Ski i Akershus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.