Ole Martin Huser-Olsen, gitar og Oslo Strykekvartett

SARPSBORG KIRKE, TORSDAG 27. JANUAR KL. 19.00

BILLETTER HER:

Program:
Luigi Boccherini: Kvintett for gitar og strykekvartett «Fandango» G. 448
Beethoven: Strykekvartett i B-dur op 18 nr. 6
Fernando Sor: Mozart-variasjonene op. 9 / Fantaisie op. 30
Dagfinn Koch: Röslein Sprach
(Det tas forbehold om endringer i programmet)

«Velkommen til en aften med utsøkt klassisisme og fyrige spanske toner. En av Nordens ledende strykekvartetter, Oslo strykekvartett, og Ole Martin Huser-Olsen inviterer til en vandring i det musikalske landskapet i overgangen mellom 1700-tallet og 1800-tallet. Der klassisismen ebber ut og romantikken slår inn for fullt.
Luigi Boccherini var i sin tid en stor cello-virtuos og komponist i den elegante stil. Da han første gang kan til Spania for å arbeide ved hoffet uttalte han seg svært nedsettende om den spanske musikken og først og fremst den «bråkete spanske dansemusikken, i særdeleshet Fandangoen».
Men Boccherini må ha forandre mening, for mot slutten av livet skriver han seks kvintetter for gitar og strykekvartett, nettopp inspirert av musikken han opplevde i Spania. Og den vakreste og heftigste av dem avsluttes nettopp med en forrykende Fandango.
Fernando Sor er også en overgangsskikkelse. Mellom klassisisme og romantikk, og mellom sitt fødeland Spania og Frankrike, hvor han bodde mesteparten av livet. Vi får høre to spennende soloverk av Sor. Mozart-varisjonene, op. 9 er et forfinet og meget delikat lite variasjonsverk over et lite tema fra Tryllefløyten av Mozart. Hans Fantaisie, op. 30 er et bredt anlagt verk i to satser, hvor bl.a. to franske barnesanger fra begynnelsen av 1800-tallet turneres i gitarens mange registre.
I tillegg bidrar Oslo Strykekvartett med Ludwig van Beethovens kvartett i B-dur, op. 18, nr. 6.
Men hva gjør den høyst nålevende norske komponisten Dagfinn Koch i et slikt gammelt selskap?
Röslein sprach er skrevet til Ole Martin Huser-Olsen, og ble urfremført av ham i Roma med Roma Tre Orchestra i 2018. Dette blir verkets norske premiere.
Og sammenhengen? Den kan nok alle høre, for i verket ligger en av Franz Schuberts vakreste og mest kjente sanger gjemt.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.