Händels mektige Messias med DNBE og Schola Cantorum

Sarpsborg kirke 3. desember kl. 19.00


Det finnes knapt et kirkerom som ikke fylles med lyden av Händels guddommelige verk Messias i førjulstiden. Det Norske Blåseensemble er intet unntak. For både østfoldingen og ensemblet har librettoen med bibelske tekster blitt en kjærkommen juletradisjon. Og for det oppmerksomme musikalske øret serverer Det Norske Blåseensemble Händels Messias med en annerledes vri.
Ensemblets egen Stian Aareskjold har arrangert verket og gleder seg til å presentere en helt unik versjon.
– Vi krydrer verket med fløyter, obo, engelskhorn, obo d’amore, klarinetter, bassethorn, sopransaxofoner, fagotter, kontrafagott, sackbuts, naturhorn, naturtrompeter, barokkpauker, barokkcello, barokkbass, orgel, cembalo, kor og et knippe fremdragende solister. Halleluja og vel bekomme, sier Stian.

Det Norske Blåseensemble gjenopptar førjulstradisjonen med Händels Messias sammen med Schola Cantorum, spennende solister og dirigent Steven Devine.
 
Händels (1685 – 1759) Messias ble komponert på tjuetre sagnomsuste dager, men tar etter sigende et helt liv å fordøye. Ensemblet har i en årrekke levd tett på Händels skildring av Messias’ ankomst til jorden. For mange – både publikum og ensemble – har librettoen med bibelske tekster blitt en kjærkommen juletradisjon.
 
Dirigent: Steven Devine
Arrangement: Stian Aareskjold
 
Solister;
 
Berit Solset, sopran 
Sunniva Eliassen, alt
Joshua Ellicott, tenor
Halvor Melien, bass   
 
Kor: Schola Cantorum
 

HISTORIEN

Messias er det mest kjente oratoriet av Georg Friedrich Händel og har bidratt sterkt til at han ble en verdenskjent komponist. Han komponerte oratoriet i tiden fra 22. august til 14. september 1741, og det ble urfremført under en veldedighetskonsert i Dublin 13. april 1742. På denne tiden skal Händel ha vært gjeldtynget, deprimert og syk eter en lang karriere fylt med seier og suksess, spektakulære investeringer, fiaskoer og brutal konkurranse.

Det hele startet med at presten og forfatteren Charles Jennens – en god venn og samarbeidspartner – kom med en helt ny libretto (tekst) til Händel. Dette var en samling bibeltekster som omhandlet Jesu liv, og han ville at Händel skulle bruke dem som utgangspunkt for et engelsk oratorium. Komponistens første reaksjon skal ha vært at han kastet alle tekstene fra seg fordi han ikke orket å skape noe. Senere tok han tekstene tilbake og startet arbeidet.

I løpet av 23 dager hadde han skrevet hele Messias verket – på ikke mindre enn 260 håndskrevne sider med cirka tre timer musikk. Vi får trolig aldri vite hva som egentlig skjedde disse tre ukene sensommeren i 1741. Noen skildrer Händel med øynene fulle av tårer mens oratoriet ble notert i et rasende tempo, mens andre kilder antyder at høyere makter styrte pennen. Historien forteller også at Händel skrev seg frisk fra sin depresjon og fikk kreftene og livet tilbake. Uansett ble dette oratoriet en gedigen suksess fra første fremføring, og har siden den gang beholdt sin ikonstatus.

Verkets tekster er utelukkende hentet fra Det gamle og Det nye testamentet, og de tre delene konsentrerer seg om profetiene og fullbyrdelsen av disse, om lidelsen og opp standelsen og den siste om Messias og livet eter døden. Oratoriet er ikke liturgisk musikk – altså ikke skrevet for bruk i messe – men har etter Händels død blitt et av de mest sentrale verk som knytes til vår adventstid og julefeiring. For hvem kjenner vel ikke igjen det legendariske hallelujakoret som avslutter annen del?

Medlemmer kan kjøpe billetter på ned ved å klikke på linken under:

https://www.ticketmaster.no/event/handels-messias-billetter/542377

One Reply to “Händels mektige Messias med DNBE og Schola Cantorum”

 1. Når man betaler kr. 150,- bør man kunne høre hva som sies!

  Jeg var kasserer i MV i slutten av 1990-årene, og vi hadde da en konsert i Metodistkirken med Liv Dommersnes og Liv Glaser. Temmelig lik gårsdagens konsert med Lise Fjeldstad og Håvard Gimse.
  Før konserten ba jeg Dommersnes å bruke mikrofon, idet jeg fremholdt argumentet med at de som har betalt, de har også krav på å kunne oppfatte hva hun leste opp. Men Liv Dommersnes var helt uvillig til dette. «Min stemme bærer utmerket!!» Det hjalp ikke hvor mye jeg tigget og ba.
  Jeg antar imidlertid at hun skjerpet seg etter vår lille disputt, og hun var hørbar for alle.
  Men jeg tenkte med meg selv at hvis vi kommer opp i noe liknende igjen, skal vi på forhånd få med i kontrakten at resitatøren SKAL bruke mikrofon.
  Jeg sender den idéen videre til dere.
  For Lise Fjeldstad var ikke alltid hørbar i går.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.