Engegårdkvartetten – “Haydn & Beethoven”

Konsert i Riddersalen, Hafslund Hovedgård søndag 14. oktober 2018 kl. 19:30 (Merk tiden!)

Velkommen til konsert med Engegårdkvartetten!

På denne konserten får dere oppleve stykkene til to komponister helt på høyden av sin skaperkraft.

Joseph Haydn (1732-1809), som har fått tittelen Kvartettens far, var ansatt ved hoffet til fyrst Esterhazy hele sitt yrkesaktive liv. Som 40 åring, i en alder der Mozart, Schubert og Mendelssohn allerede var døde, debuterte han som kvartettkomponist. Han rakk å skrive til sammen 68 kvartetter før sin død i 1709. I 1796-97 skrev Haydn et sett bestående av 6 strykekvartetter, op.76, som av mange eksperter har blitt hyllet som det ypperste han skrev innen denne sjangeren. Det er den første av disse, 76 no.1 i G-dur, som
åpner konserten. Her ser vi Haydn som det kreative geniet han er og får virkelig utforske at veldig brett spekter av farger og uttrykk!
En annen av de største gigantene på musikkhimmelen er Ludvig van Beethoven (1770-1827). Som ung mann, i 1792, var han en periode elev av Haydn i Wien. Selv om deres elev-lærer forhold ikke var det mest velfungerende så er det likevel tydelig at Beethoven hadde enorm respekt for sin eldre læremester og hadde satt seg godt inn i Haydns komposisjoner. Det finnes mange øyeblikk i Haydns 76 no.1 som minner veldig om klangfargene vi senere finner hos Beethoven.

Program

Joseph Haydn (1732 – 1809)

Strykekvartett i G-dur, op. 76 nr. 1
I. Allegro con spirito
II. Adagio sostenuto
III. Menuetto (presto)
IV. Allegro ma non troppo

PAUSE

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Strykekvartett nr. 13 i B-dur, op. 130
I. Adagio ma non troppo
II. Presto
III. Andante con moto ma non troppo.
Poco scherzando
IV. Alla danza tedesca (Allegro assai)
V. Cavatina (Adagio molto espressivo)
VI. Grosse Fuge op. 133 i B-dur

I likhet som hos Haydn, fikk Beethoven et spesielt forhold til kvartettsjangeren. På slutten av sitt liv, da han var fullstendig døv og i svært dårlig helsemessig forfatning, var det kvartettformen han viet mye av sin oppmerksomhet. På denne konserten vil vi få oppleve Beethovens kvartett op. 130 i B-dur, et massivt verk med en varighet av 50 minutter, bestående av 6 satser og som avsluttes med en kompleks og ekstremt vanskelig fuge. Beethoven selv kunne ikke overvære premieren av dette stykket, men da han ble fortalt at 4. og 5 sats ble så voldsomt applaudert at de måtte gjentas flere ganger reagerte han med raseri rettet
mot publikum: «Ja, disse dilettanter! Hvorfor ikke fugen? Kveg! Esler!» Han skrev en ny sistesats som i lang tid erstattet den store fugen, som Beethoven ga opusnummeret 133, men fugen har i flere og flere konserter funnet tilbake til sin opprinnelige plass i slutten av op. 130. På denne konserten vil Engegårdkvartetten for første gang fremføre denne kvartetten i sin opprinnelige form.
Vi er spente men gleder oss veldig til denne utfordringen! (Jan Clemens Carlsen)
Engegårdkvartetten
Arvid Engegård – fiolin | Alex Robson – fiolin | Juliet Jopling – bratsj | Jan Clemens Carlsen – cello
Engegårdkvartetten så dagens lys under midnattssolen i Lofoten i 2006. Raskt ble dette kammermusikkensemblet et av de mest ettertraktede i Norge. Kvartetten er kjent for sine mange modige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret, samtidig legger de vekt på å markere sitt skandinaviske opphav. Kvartetten har høstet stor internasjonal anerkjennelse, og de har vært med på å skape gode og tette bånd med ledende internasjonale utøvere. Ambisjonen blir gjenspeilet i varierte og rikholdige konserter.
Engegårdkvartettens første CD ble utgitt i 2008. Platen ble hyllet som Norges beste klassiske utgivelse i følge Kjell Hillveg. For denne platen, og senere CD-utgivelser, har Engegårdkvartetten fått strålende anmeldelser i anerkjente musikktidskrift verden over.
Engegårdkvartetten er aktive med sin konsertvirksomhet i Norden og i utlandet. Europas fineste konsertlokaler er gjestet, som Mozarteum i Salzburg, og Rudolfinum i Praha. Noen av verdens viktigste festivaler har også fått oppleve deres spilleglede – i bl.a. Ungarn, Tsjekkia, Sveits og Tyskland samt i Norden. Medlemmene i Engegårdkvartetten er alle grunnleggende opptatt av å fremme kammermusikken her hjemme i Norge. Arvid Engegård er både grunnlegger og kunstnerisk leder av Lofoten International
Chamber Music Festival, og Juliet Jopling er sterkt involvert i Oslo Quartet Series som grunnlegger og kunstnerisk rådgiver.
Blant annet har Engegårdkvartetten spilt med Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Emma Johnson og András Schiff. Kvartetten trives også i selskapet med den etablerte folkemusikeren Nils Økland, med skuespilleren Bjørn Sundquist og med jazz-fiolinisten Ola Kvernberg. Deres nyskapende minifestival ‘på 1-2-3’ finner sted i Oslo hver høst. Med fokus på en komponist hvert år,
samler festivalen noen av landets beste musikere, og har vist seg å være svært populær. Engegårdkvartetten støttes av Norsk Kulturråd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.