Søndag 22. september 2019 kl. 19:00
Program:
Johannes Brahms: Fiolinsonate nr 2 i A-dur, op. 100,
Edvard Grieg: Fiolinsonate nr 3 i c-moll, op. 45
Pause
Johan Svendsen: Romanse i G-dur, op. 26
Cesar Franck: Fiolinsonate i A-dur
Henning Kraggerud, fiolin
Håvard Gimse, klaver
Billetter her: https://mvsarpsborg.com/billetter/
Henning Kraggeruds ekstraordinære posisjon som kunstner er et resultat av hans allsidighet og lidenskap for musikk. Både virtuositet og skjønnhet preger hans fremføringer. Hans undervisning og pedagogiske fremstillinger gir et fascinerende innblikk i hans tilnærming til musisering, mens hans komponering, arrangering og improvisasjoner – gjennom egne fremførelser – bringer tanken på gamle mestere som Fritz Kreisler og Eugène Ysaÿe.
Henning er kunstnerisk og spillende leder for NOSO kammerorkester. Han opptrer jevnlig med mange av verdens mest betydningsfulle orkestre, senest med Toronto Symphony, Baltimore Symphony, Danmarks Nasjonalsymfoni, Tonkünstler Orchester i Wien, BBC Scottish Symphony, Tasmanian Symphony og Macao orkestret . Høydepunkter fra inneværende sesong inkluderer debut med Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, Orkester della Toscana, Det Kgl. Kapel i Danmark, og Kuopio Symphony. Henning returnerer også til Helsingborg Symfoniorkester og Vancouver Symphony og opptrer med Camerata Salzburg og Janine Jansen på Salzburg Mozartwoche og på turne i Tyskland.
I 2016 sto Henning for nypremiere av Johan Halvorsens Violinkonsert med Det Norske Kammerorkester. Konserten ble opprinnelig urfremført av den canadiske fiolinisten Kathleen Parlow med Berliner Philharmonker i 1909, og var regnet som tapt til den ble gjenfunnet over 100 år senere. Henning fremførte den med Oslo og Bergen filharmoniske orkestre, og som residens-solist med Kristiansand Symfoniorkester i npvember 2018.
Hennings voksende rykte som komponist medførte uroppførelse av hans «Equinox: 24 Postludier i alle tonearter for fiolin og strykeorkester», med NOSO Kammerorkester og britisk førstegangsfremførelse med Manchester Camerata. Henning er en produktiv komponist med mer enn 200 verk på opuslisten. Blant ensembler som har bestilt eller skal førstegangs-fremføre hans verk er Brodsky Quartet og Österbotten Kammerorkester, mens Britten Sinfonia sto for førstefremføring av av «The Last Leaf» for fiolin og kammerorkester i 2014.
Henning opptrer jevnlig både med fiolin og bratsj på store festivaler og arenaer, som London Wigmore Hall, Brugge Concertgebouw og Berlin Konzerthaus, med artister som Steven Isserlis, Joshua Bell, Lawrence Power, Leif Ove Andsnes, Natalie Clein, Christian Poltéra,Jeremy Menuhin, Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse og Kathryn Stott.
I 2010 medvirket Henning i en stor TV og kino dokumentar «Himmelstormeren» om den norske århundre fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull. Han mottok Ole Bull-prisen i 2007.
Henning er født i Oslo i 1973, og studerte Henning med Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Han er en mottaker av Norges prestisjetunge Grieg-pris og i 2007 ble tildelt Sibelius-prisen for sine tolkninger og innspilling av Sibelius’ musikk rundt om i verden. Henning er professor ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, hvor han også har ledet Oslo Camerata.
Fra september 2015 er han International Chair i fiolin ved Royal Northern College of Music i Manchester. Henning Kraggerud spiller på en 1744 Guarneri del Gesù, utlånt av Dextra Musica AS.
——
Håvard Gimse, norsk pianist og professor ved Norges musikkhøgskole. Gimse regnes som en av Norges fremste musikere og har et bredt og allsidig repertoar. Han er aktiv både som solist og kammermusiker, er en ettertraktet akkompagnatør og en verdsatt lærer. Han opptrer jevnlig i inn- og utland.
Håvard Gimse begynte å spille piano da han var seks år, i 1972, hos Eli Skogvoll i hjembyen Kongsvinger. Fra 1979 tok han privattimer hos Jens Harald Bratlie og fortsatte med ham som lærer under kandidatstudiet ved Norges musikkhøgskole i årene 1984 til 1987. Fra 1987 til 1990 studerte han ved Mozarteum i Salzburg med Hans Leygraf. Leygraf var også hans lærer ved Hochschule der Künste Berlin, fra 1990 til 1995, hvor han avla diplomeksamen. Parallelt med studiene i Berlin begynte han å ta timer hos professor Jiri Hlinka i Bergen, noe han fremdeles gjør. Gimse har også mottatt undervisning av Robert Riefling og Eva Knardahl.
Håvard Gimses første større offentlige opptreden var som solist med Trondheim Symfoniorkester, 14 år gammel, under Bryden Thomsen. Siden har Gimse vært en svært aktiv og allsidig musiker. Han er jevnlig å høre på norske festivaler, som Festspillene i Bergen og kammermusikkfestivalene i Stavanger, Risør og Oslo, og ved flere utenlandske festivaler som i Kuhmo, Bath, Flandern og Schleswig-Holstein. Han er en ofte foretrukket samspillpartner for både norske og utenlandske musikere. Av norske musikere han samarbeider med kan nevnes Arve Tellefsen, Truls Mørk, Ole Edvard Antonsen, Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud, Tine Thing Helseth, Solveig Kringlebotn, Randi Stene og Elizabeth Nordberg-Schulz. Blant utenlandske musikere kan nevnes Kim Kashkashian, Barbara Hendricks, Martin Fröst, Julian Rachlin, Ian Bostridge, Lawrence Power, Natalie Clein og Mayuko Kamio.
Han har gitt solo- og kammermusikkonserter blant annet i Wigmore Hall og Carnegie Hall i New York, Palais des Beaux-Arts i Brüssel og Concertgebouw i Amsterdam, samt i Recital Hall i St. Petersburg, Suk Hall i Praha og Konzerthaus i Berlin.
Han har gitt konserter over store deler av verden, og har spilt med alle de mest kjente symfoniorkestre i Norden. Han har spilt med fremtredende orkestre i Europa, som Royal Philharmonic Orchestra, Birmingham Symphony Orchestra, Prague Symphony, Frankfurt Radio, Konzerthausorchester Berlin og Belgian National Philharmonic Orchestra, med Baltimore Symphony Orchestra i USA og Tokyo Symphony Orchestra, for å nevne noen. Han har spilt under noen av verdens fremste dirigenter, blant andre Manfred Honeck, Rafael Frübeck de Burgos, Andrew Manze, Leif Segerstam, Paavo Berglund, Iona Brown, Simone Young og Aleksandr Dmitriev.
Gimse har vært kunstnerisk leder for Festspillene i Elverum, og for Mozartfestivalen i Fredrikstad siden oppstarten i 2013. Dessuten sitter han i programkomiteen for Oslo Kammermusikkfestival.
Etter studier i Salzburg og Berlin ble Håvard Gimse i 1995 stipendiat ved Norges musikkhøgskole. Etter dette ble han først tilsatt som førsteamanuensis, deretter som professor.
Han gir jevnlig mesterklasser i inn- og utland. (Store Norske Leksikon)
|
Helt ypperlige presentasjoner av både Kraggerud og Gimse!
To kunstnere i verdensklasse som Norge kan være stolt av.
Tusen takk!!